Látogass el Facebook oldalunkra is!Nézd meg Linkedin oldalunkat is!Nézd meg YouTube csatornánkat!

„Méltóképp emléket állítva egy nagyszerű MérnökEmbernek!”

2024.05.16.

M44 Szentkirály-Lakitelek / Mosonyi pihenő

Szeretettel emlékezünk – most már egy M44 pihenőhellyel is – néhai kollégánkra, Mosonyi Lászlóra! Méltó elismerést kapott a magyar építőipar néhai kiemelkedő szakembere: április 19-én felavatták a Mosonyi Lászlóról elnevezett komplex pihenőhelyet, az M44-es Lakitelek-Szentkirály szakaszán.

Az M44 Szentkirály-Lakitelek kivitelezési projekt előzménye többek között az is volt, hogy Szentkirály település népszavazást írt ki, miszerint a falut csak elkerülővel lehet bekötni a tervezett gyorsforgalmi útba. Ezért a projektmegvalósító kötelezettségébe tartozott az elkerülő út megterveztetése, a hozzátartozó telekalakítások majd a kisajátítások levezénylése is. Ennek fényében a megvalósítás 48 hónapot igényelt, mivel az elkerülőút feladatai ,,0” készültségről indultak.

Az M44 gyorsforgalmi út Szentkirály-Lakitelek közötti szakasz építésének szerződését a Duna Group cégcsoporthoz tartozó Közgép Zrt. 2020 februárjában írta alá. A teljes feladat részét képezte még az M44 gyorsforgalmi út mellett egy komplex pihenő megvalósítása (később kapta a nevét: Mosonyi László pihenő), a 4622. jelzésű és 4623. jelzésű utak felújítása, mellettük új kerékpárút építése a teljes szakaszon, 3 db új körforgalom építése és a kecskeméti ,,repülős” körforgalomban egy plusz, direkt kanyarodó sáv kialakítása Kecskemét irányába. 2020 nyarán indult el az M44 főpálya építése, a kiviteli tervek elkészítése majd jóváhagyatása után.

A Duna Aszfalt Zrt. menedzsmentjének mindig is szívügye volt, hogy valamilyen módon, de igazán méltóképpen állítson emléket a társaság néhai vállalkozási főmérnökének, kollégánknak, Mosonyi Lászlónak – ennek folyományaként került előtérbe a projekt pihenőhelyének névadója.

A főpálya 5 km-es szakaszának közel 600.000 m3 földművét, a Ckt burkolatalapot, az aszfalt rétegeket 2023 nyarán elkészítettük. A pihenőhely, amely ekkor már a Mosonyi pihenő nevet viselte 2023 októberében készült el. A projekt többi része (4622. jelzésű és 4623. jelzésű utak felújítása, kerékpárút megépítése, körforgalmak, Szentkirály-elkerülő) 2023 októberében szintén elkészült, majd 2023.12.12. napján – a határidő lejárta előtt 3 hónappal –, sikeres műszaki átadással a szerződéses feladatot teljesítettük.

A pihenő világítása dinamikus, okos világítás, ami energiatakarékosabbá teszi az üzemeltetését, szinte alkonykapcsolós világításként működve az összes kandelábernél.

2024 tavaszán a Mosonyi pihenőben mindkét oldalon elhelyeztünk egy-egy süttői mészkőből készült emlékkövet, Laci bácsira jellemző tulajdonságok feliratozásával. Ezeknek a köveknek mindkét oldalon egy-egy emlékhelyet alakítottunk ki, amelyeknek ünnepélyes leleplezése 2024.04.19. napján megtörtént, Szíjj László alapító tulajdonosunk és a Mosonyi család tagjaival karöltve, méltóképp emléket állítva e nagyszerű MérnökEmbernek. Így egyben és nagybetűvel írva: MérnökEmbernek!

BIM - Építményinformációs modellezés
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram